5 vajec - 200g cukru - citrónová kůra - 1/8l vaječného koňaku - 1/8 l mléka - 2dcl oleje - 300g polohrubé mouky - 1/2 sáčku prášku do pečiva - 2 lžíce kakaa.
Žloutky s cukrem ušleháme do pěny a přidáme vaječný koňak, olej, mouku smíchanou s práškem do pečiva, citrónovou kůru, mléko, a nakonec tuhý sníh z bílků.
Polovinu těsta nalijeme do tukem vymazané a moukou vysypané formy. Do druhé poloviny těsta vmícháme kakao, přidáme k bílému těstu. Bábovku pečeme asi
hodinu v předehřáté mírnější troubě.
28 dkg hlad.mouky,16 dkg cukru, 28 dkg másla, 28 dkg ořechů. Půl hodiny nechat odpočinout v chladu , přidat citrónovou kůru a trochu skořice.
250 g hladké mouky, 70 g cukru, 140 g nastrouhaného másla, 1 žloutek, 70 g neloupaných strouhaných mandlí nebo lískových ořechů, šťáva z půlky citrónu, mouka na vál.
Na zdobení - rybízovou marmeládu a čokoládovou polevu.
Všechny přísady na těsto zpracujeme na tužší hmotu a necháme půl hodiny odpočinout. Na pomoučeném vále uválíme placku z níž vykrajujeme kolečka. Upečeme na vymaštěném
plechu do zlatova. Potřeme zavařeninou a polijeme čokoládou.
60 dkg hl. mouky, 30 dkg cukru, 4 lžíce medu, 3 lžíce mléka, 4 lžíce omastku, 2 lžíce rumu, 2 vejce, hřebíček, fenykl, skořice, citron. kůra, 1 lžičku jedlé sody , rozinky.
Těsto se zpracuje a nechá přes noc odpočinout. Ráno se dělají malé kuličky a zdobí mandlemi nebo ořechy. Hodně horká trouba
1 čokoláda Margot, 2 hrnky polohr. mouky, 1 hrnek cukru krupice, 3 lžíce oleje, 1 šlehačka 2 vejce, 1 prášek do pečiva, mléko dle potřeby
POLEVA - 10 dkg. hery, 25 dkg. mouč. cukru, 2 lžíce rumu, 2 lžíce kakaa , 2-3 lž. horké vody.
85 dkg hl. mouky, 3 lžíce medu, 3 vejce,25 dkg cukru, 15 dkg másla, 1 lžíce vody. Vše promíchat a rozdělit na tři díly rozválet a dát péci. Krém: 1 kostka másla, 1/4 kg moučky. Přimíchat pudink z jednoho sáčku.
25 květů bezu, 3 lžičky citrónové kyseliny, 2 citróny, 1,5 kg cukru, 1,5 litru vody.
Postup: Bez opereme, dáme do třílitrové nádoby, posypeme kyselinou citrónovou, nakrájíme na plátky citrón a dáme ho do nádoby.
Převaříme 1,5 litru vody, přelejeme a necháme 24 hodin louhovat. Pak přecedíme přes hadr, vymačkáme a nasypeme 1,5 kg cukru
a zahříváme na cca 80 °C asi tak 15 minut. Teplé lejeme do láhví a uzavřeme. Je toho asi tak dva litry.
50 dkg polohrubé. mouky, 1 Hera, 5 lžic mléka, 1 prášek do pečiva, 3 lžíce cukru, 1 vejce, 2 plochy(placky), 1.5 kg jablek na plátky, 3 vanilk. pudinky, 12 lžic cukru - i méně.
Příprava:
Svařit 2 litry vody a 18 dkg cukru. Nechat vylouhovat 3 sáčky čaje (indický, čínský ) cca 15 až 20 minut. Nechat vychladnout na 30 - 35 stupňů. Kombuchu opláchnout a lesklejší
stranu dát nahoru. Vylít tam 1/4 litru starého nálevu. Převázat plátýnkem a báni obalit novinami, aby byla ve tmě a nechat 8 dní stát v přítmí. Pak slít a zase postup opakovat.
Když se sleje, tak přecedit.
Krátké seznámení s kombuchou.
Žije ve společenství s bakteriemi a obsahuje kvasinky, které dokáží posilovat imunitu. Kvasinky produkují beta glukany. Při kvašení vzniká kyselina glukuronová, která působí jako zametač vnitřního prostředí - dokáže z těla odstranit spoustu škodlivin. Kvasné procesy jsou zdrojem bioenergie. Proto je tato houba přírodním unikátem. Doporučuje se jako léčebný
prostředek lidem s kardiovaskulárními a onkologickými chorobami a také starším lidem, kteří mají obavu z Alzheimerova syndromu a trpí přílišnou únavou.
Jak používat: První dvě deci bychom měli vypít ráno na lačno, a další dvě deci po každém jídle.
Dospělá kombucha váží až 50 kg a na pohled připomíná obří medúzu. Nejprve je třeba uvařit černý čaj, nechat vychladnout a zalít s ním kombuchu. Na závěr přidat zákvas.
Nápoj se stáčí po sedmidenním kvašení - viz recept nahoře.
Příprava:
Uvaříme 8 vajec natvrdo, po uvaření oddělíme bílky a žloutky. V misce rozetřeme cca jedno máslo, jednu polévkovou
lžíci hořčice (plnotučné, ne kremžskou), na jemno nakrájenou jednu střední cibuli a žloutky. Přidáme sůl podle chuti.
Pozor nepřesolit. Po důkladném promíchání si na jemno nakrájíme uvařené bílky - malé kostičky . do cca 5mm. Nakrájíme
na jemno např. pažitku nebo jinou zelenou nať a obojí vmícháme do předem utřené směsi. Opět dobře promíchat.
Vynikající pomazánka na bílé nebo tmavé pečivo.